Ditt navn: Øystein P. Nygaard
Tittel/stilling: Overlege/professor
Velg kategori: Innspill til styringssystemet for kompetansetjenester

 

Det er vanskelig å dokumentere effekten på regional kompetanseoppbygging. Den beste måten å dokumentere endringer over tid er uten tvil nasjonale kliniske kvalitetsregistre. Dette gjelder spesielt kompetansetjenester som har som hovedfokus faglig kompetanseoppbygging.
Kvalitetsregistre er ressurskrevende å drive og krever også forskningsmiljø som har kompetanse innen registerforskning og kapasitet til å benytte den store mengden data som registeret genererer. Et nasjonalt kvalitetsregister gir mulighet til å etablere kriterier for godt/dårlig resultat, utføre kliniske kohorte studier med prediktorstudier og også pseudo-randomiserte studier der ulike intervensjoner kan sammenlignes. Etablering av kvalitetsindikatorer basert på forskning gjør det mulig å monitorere endringer over tid både på nasjonalt plan og på de enkelte sykehus.
Et klinisk kvalitetsregister gir også mulighet for å drive kvalitetsforbedringsprosjekter der man har fokus på områder der det er stor variasjon nasjonalt (for eksempel kliniske resultat etter behandling, komplikasjoner etc).
Kunnskap om bruk av denne type data er fortsatt lokalisert til små forskningsmiljø i Norge.