Ditt navn: Ørjan Samuelsen
Tittel/stilling: Forsker
Velg kategori: Innspill til omorganisering av egen tjenesten

Beskrivelse av egen virksomhet:
Nasjonal kompetansetjeneste for påvisning av antibiotikaresistens (K-res) ble godkjent som et nasjonalt medisinsk kompetansesenter i 2000 (Rundskriv I-8/2000 Sosial- og Helsedepartementet). Allerede den gang identifiserte man behovet for en nasjonal høyspesialisert tjeneste med kompetanse i påvisning og karakterisering av særlig viktige antibiotikaresistente bakterier for å ivareta behovet for nasjonal kompetansebygging og fagutvikling innenfor feltet. K-res har siden utviklet sine tjenester i nær dialog med sine brukere og interregionale referansegruppe. Etter nasjonal evaluering i 2010 kom det en ny forskrift (Forskrift 1706 av 17 desember 2010) med sterkere fokus på kompetansespredning, K-res fikk nytt navn (kompetansetjeneste) og aspektet med tidsavgrensning kom da inn. K-res ivaretar i dag:

• Nasjonal kompetansebygging/-spredning i påvisning av antibiotikaresistens til våre brukere gjennom fagnettverk, hospiteringsordninger, kurs, referansefunksjoner, veiledning og forskning. Dette omfatter primært bioingeniører, leger og annet personell i medisinske mikrobiologiske laboratorier, men også smittevern- og infeksjonsmedisinsk personell.
• En bred nasjonal formell referansefunksjon for karbapenem og colistin resistente Gram-negative bakterier samt vankomycin og linezolid resistente enterokokker. Videre utfører K-res også analyser av andre relevante problematiske antibiotikaresistente bakterier. Dette skjer i overenstemmelse med de krav og oppgaver som fremgår av Helse- og omsorgsdepartementets rundskriv I-5/2013 og inkluderer referansediagnostikk, opprettholde en nasjonal samling av bakteriestammer og annet referansemateriale, vitenskapelig råd og støtte, samarbeid og forskning samt overvåking, beredskap og respons ved utbrudd.

Helse Nord RHF og UNN HF har valgt å legge referansefunksjonene til K-res på grunn av naturlig overlappende krav og oppgaver. K-res er tilført ressurser fra UNN og Helse Nord som benyttes for å kunne ivareta referansefunksjoner og styrke selve kompetansetjenesten.

Beskrivelse av fagområdet antibiotikaresistens og bruk av antibiotika:
Antibiotikaresistens er en global helseutfordring med en egenartet kompleksitet og dynamikk. Dette omfatter både bakterienes grunnleggende evne til å stadig erverve antibiotikaresistens, samt spredning på tvers av landegrenser og samfunnssektorer. Den iboende mikrobiologiske dynamikk vil sammen med ny teknologi (genomikk-bioinformatikk) og nye antibiotikaklasser/-varianter kreve kontinuerlig metodeutvikling og behov for kompetansespredning som en nødvendig forutsetning for riktig bruk av antibiotika, målrettet smittevern og resistensovervåkning. Behovet for en samlet faglig spisskompetanse innen feno- og genotypisk påvisning av klinisk relevant antibiotikaresistens (referansefunksjon) med et tydelig mandat for kompetansespredning (kompetansetjeneste) er derfor viktig.

Innspill til organisering av egen tjeneste:
K-res ivaretar to nasjonale funksjoner som påpekt i både den helhetlige gjennomgangen og vår egen rollebeskrivelse. Vi har en definert nasjonal kompetansetjenestefunksjon med overlappende oppgaver og krav i forhold til vår funksjon som nasjonalt referanselaboratorium innen antibiotikaresistens. Vi anser referansefunksjonen som en naturlig oppgave i en spesialisert laboratoriebasert kompetansetjeneste. Det faglige fokus i kompetansespredningen er sterkt koblet til aktivitetene som inngår i referansefunksjonen. Vi ønsker derfor at de to funksjonene beholdes samlet i en tjeneste med rapportering til ett enhetlig styringssystem.

Basert på kompleksiteten og dynamikken innen fagområdet som beskrevet ovenfor anser vi det som naturlig at K-res har et langsiktig tidsperspektiv. Tjenesten bør derfor organiseres med et ikke-tidsavgrenset mandat og kan organiseres som ett «Nasjonalt senter for ….» med følgende primæroppgaver:
A. Kompetansebygging, – videreutvikling og -spredning
B. Spesialiserte referansefunksjoner jamfør HODs rundskriv I-5/2013
C. Fagutvikling og forskning i nasjonale/regionale fagnettverk

Til slutt – det ble påpekt i HDir’s helhetlig gjennomgang at det for fagområdet «Bruk av antibiotika og antibiotikaresistens» vil være behov for en ansvarsavklaring og samordning mellom de relevante tjenestene/aktørene. Vi støtter denne vurderingen og anbefaler HOD/HDir til å samle disse tjenestene/aktørene til et møte for å synligjøre en helhetlig forståelse av fagområdet og utarbeide en tydeligere beskrivelse av oppgaver og krav til hver tjeneste. En beskrivelse av vårt samarbeid med andre aktører innen fagområdet antibiotika og antibiotikaresistens ligger på vår hjemmeside (https://unn.no/fag-og-forskning/k-res#samarbeid-med-andre-aktorer).

Innspillet er forankret i referansegruppen for Nasjonal kompetansetjeneste for påvisning av antibiotikaresistens.