Ditt navn: Lotte Lindstrøm eliassen
Tittel/stilling: Leder
Velg kategori: Innspill til omorganisering av egen tjenesten

Tjenesten jobber mot flere spesialiteter og i flere nivå i helsetjenesten. Kompetanseområdet strekker seg fra pasientenpowerment til avansert kirurgi. Internasjonalt ser man at feltet får ett stadig større fokus på denne gruppen pasienter slik at kunnskap og tilnærmingen til problematikken endres.
Å ha en samlende overordnet nasjonal tjeneste ser vi som viktig på flere områder:
Tverrfaglige behandlingsutfordringer –Dette er pasienter som per i dag ikke kommer inn under noe pakkeforløp og som ofte har tverrfaglige og komplekse utfordringer som vårt helsevesen per i dag har vansker for å organisere seg imot. At tjenesten her er med på å beskrive modeller for tverrfaglige pakkeforløp og behandling virker på tvers av regionene.

Tilstandene oppleves tabubelagt og man vet at det innenfor feltet er store mørketall. Pasienter venter i gjennomsnitt i flere år før de tar kontakt med helsevesenet. Å jobbe overordnet med å bryte tabu, spre pasientinformasjon samt å skape felles informasjonsmateriell til bruk i de ulike regionene er en nødvendighet.

Fortsatt flere områder der man ikke har en felles nasjonal konsensus for behandling – tjenesten har fått samlet dette på noen av områdene, men fortsatt gjenstår det et betraktelig arbeid som for eksempel konservativ behandling av urininkontinens og oppfølging og kartlegging av kvinner med fødselsskader.

Riktig bruk og inkontinensprodukter. Utgifter til inkontinensprodukter vil i årene fremover øke. Fokuset på ivaretakelse av pasienter med inkontinens ut over behandling med full kurativ effekt må fremmes. Her er det viktig at tjenesten og HOD samarbeider for å optimalisere behandlingstilbudet samt å ha en adekvat tilnærming til samfunnskostnader.

Fortsatt ikke likt tilbud uavhengig av geografisk tilhørighet. Dette gjelder spesielt på området tverrfaglige pasientforløp for bekkenbunnlidelser.

De områder det er nasjonale konsensus, der området overlappes av andre tjenester eller blir ivaretatt av regionale funksjoner vil ikke lenger tjenesten ha disse som fokusområder.

I denne sammenheng ser vi at tjenesten ligger inn under kategori 2 med funksjon kompetanseoppbygging, men at evaluering som i dag fortsatt bør være aktuell for de ulike tjenestene.