Ditt navn: Hilde Merete Klungerbo
Tittel/stilling: Kurskoordinator Nasjonal Kompetansetjeneste for Avansert Laparoskopisk Kirurgi
Velg kategori: Innspill til omorganisering av egen tjenesten

Vi foreslår at Nasjonal Kompetansetjeneste for Avansert Laparoskopisk Kirurgi gjøres om til Nasjonalt Senter for Avansert Laparoskopisk Kirurgi på fast basis. Fokus vil ligge på kompetansespredning i form av opplæring (kurs for leger i spesialisering, LIS-seminarer for å nå læringsmål, workshops som sikrer riktig bruk av instrumenter), veiledning samt opplæring innen bruk av simulatorer innen ferdighetstrening (train the trainer-kurs). I tillegg ønsker senteret å fortsette med forskning for blant annet å kvalitetssikre forskjellige typer av simulatorer, utvikle enkle simulatorer og forske fram optimal bruk av simulatorer i kirurgisk opplæring.
Her er vår begrunnelse:
– Tjenesten har allerede en nasjonal profil og trener kandidater fra alle landets helseforetak
– Det er lite kostnadseffektivt å ha flere simulatorsentre spredt rundt i Norge. Simulatorer er svært dyre både i innkjøp og vedlikehold, og krever dessuten dedikerte personer som kan betjene og holde disse ved like
– Laparoskopisk kirurgi er under konstant utvikling både mht teknologi og metoder
– Et nasjonalt akkreditert senter vil sikre at også små miljøer i Norge vil få kvalifisert opplæring
– Kompetansetjenesten er pr i dag den eneste akkrediterte ferdighetslaben i Norge (Network of Accredited Skills Centres in Europe, NASCE)
– På grunn av at denne type kurs er svært ressurskrevende (krav til maskinpark, mange instruktører, ingeniører som sørger for at simulatorer fungerer, nærhet til dyrestall m.m.) er det svært få andre sykehus som arrangerer anbefalte kurs innen laparoskopisk kirurgi.
– Det vil være en kontinuerlig tilflyt av nye kirurger under utdanning, slik at behovet for kurs er konstant. Behovet kan også dokumenteres ved at tjenesten pr i dag har ventelister for flere av kursene.
– Tjenesten er pr i dag en etterspurt samarbeidsparter for de nyopprettede Regionale Utdanningssentra (RegUt) for å sikre at den kirurgiske delen av spesialistutdanningen kan gjennomføres som planlagt. (Regionalt Utdanningssenter for Helse Vest (ansvarlig for kirurgisk utdanning) støtter kompetansetjenestens forslag (viser til egen e-post datert 25.september 2019 sendt til postmottak@helsedir.no).
– Det er viktig å ha et nasjonalt senter som tilbyr opplæring innen bruk av simulatorer ved laparoskopisk ferdighetstrening (train the trainer-kurs)
– Kompetansetjenesten har allerede et stort nettverk mht forskning i alle landets helseregioner
– Det er viktig å fortsette arbeidet med å kvalitetssikre simulatorer/simulatortrening ved forskning
– Kompetansetjenesten har kompetanse til å veilede andre sykehus mht opplæring innen laparoskopisk ferdighetstrening, noe som pr i dag er etterspurt.
– Tjenesten tilbyr i dag kostnadseffektive kurs til lavere pris enn andre arrangører
– Tjenestens geografiske beliggenhet gjør at det er enkelt å reise hit fra alle helseregioner.
– Forslaget om å gjøre om kompetansetjenesten til et nasjonalt senter støttes fullt ut av kompetansetjenestens referansegruppe med følgende begrunnelse:
Referansegruppen stiller seg fullt og helt bak svar til Helsedirektoratet. Det er et stort behov for et Nasjonalt senter i avansert laparoskopi som sikrer en nasjonal overbygging i utdanningen av nye kirurger, i etterutdanning og utvikling av faget. Dette vil være med å sikre likeverdige helsetjenester for alle. Dette er ikke noen konkurrent til lokale simuleringssentra og utdanningssatsinger, men vil tvert imot være et senter som kan bidra til at lokale løsninger kan få support og blir bedre i stand til å utnytte potensialet med simulering i lokale opplæringsmodeller.
NSALK har vært en grunnpilar i laparoskopiutdanning siden starten av kirurgisk laparoskopi og har hatt stor betydning for en hel generasjon kirurger. Behovet for denne type satsing vil bli enda større i årene som kommer.
Mvh
Tom Glomsaker MD, MHA, FEBS(hon), PhD
Leder av referansegruppen

For å sikre at vi kan gi mest mulig tilbud innen vårt fagfelt, ønsker vi å etablere en «evalueringsgruppe». Denne vil erstatte referansegruppen. Vi ser for oss at evalueringsgruppen vil bestå av representanter fra alle helseregioner, RegUt, Legeforeningen samt brukere av tjenesten.