Ditt navn: Edith Victoria Lunde
Tittel/stilling: Referansegruppe, Nasjonal kompetansetjeneste for revmatologisk rehabilitering, leder
Velg kategori: Innspill til omorganisering av egen tjenesten

Referansegruppe for Nasjonal Kompetansetjeneste for Revmatologisk Rehabilitering (NKRR) understreker at NKRRs funksjon som et nasjonalt nav for kunnskapsutvikling, formidling og forskning er svært viktig for at pasienter med revmatiske muskel-skjelettsykdommer i hele landet skal få likeverdige helsetjenester både i kommune- og spesialisthelsetjenesten.

NKRR retter sin kompetanseutvikling mot pasientgrupper med kompliserte revmatiske sykdommer og sammensatte problemstillinger der det er et definert behov for kunnskapsutvikling og bedring av behandlings- og rehabiliteringstilbud. Gjennom nasjonale rehabiliterings- og samhandlingsstudier tar helsepersonell i alle helseregioner aktivt del i kunnskapsutvikling og bedring av praksis. Det ville ikke vært mulig å iverksette og drifte slike store nasjonale studier uten den nav-funksjonen som en nasjonal kompetansetjeneste innehar og som sikrer at forskningen foregår på et høyt nivå. Store nasjonale multisenterstudier krever mye logistikk og kompetanse, noe NKRR over tid har opparbeidet.

NKRRs referansegruppe understreker at gode, sammenhengende og effektive pasientforløp er avgjørende for pasientgrupper med langvarig sykdom. Referansegruppen har også i årlige rapporter pekt på behovet for mer kunnskap og bedre tilbud for pasienter med kompliserte revmatiske sykdommer. Med de siste årenes fokus på forflytting av ansvar for å ivareta disse pasientgruppene fra spesialist- til primærhelsetjenestenivå, er det spesielt viktig å sikre pasienters rett til god og likeverdig helsetjeneste, uavhengig av hvor i landet og i hvilke deler av helsetjenesten de behandles. NKRRs forsknings- og kompetansespredningsaktivitet har stor betydning for å bedre og overvåke kvalitet på rehabiliteringstilbudet i hele landet. Referansegruppa legger til at kunnskap og metoder som utvikles og spres gjennom NKRRs nasjonale rehabiliteringsprosjekter, undervisning, nettverk og andre formidlingsaktiviteter, har betydning også for andre pasientgrupper med behov for rehabilitering og langtids oppfølging.