Ditt navn: Cigdem Akalin Akkøk
Tittel/stilling: Overlege, Enhetsleder v/Nasjonal kompetansetjeneste for blodtypeserologi, FoU
Velg kategori: Innspill til kategorisering av kompetansetjenester

1. Innspill til styringssystemet for kompetansetjenester:
Vi mener at styringssystemet bør ta høyde for at det er store forskjeller mellom en klinisk behandlingstjeneste og en kompetansetjeneste som primært mottar blodprøver fra hele landet og utfører analyser for å kunne skaffe blod og blodkomponenter der det er behov. De som vurderer årsrapporter og utfører gjennomgang av tjenestene bør ha forstått denne forskjellen, kravene til tjenestene bør justeres deretter. En laboratoriekompetansetjeneste bør ikke vurderes etter samme kriterier som en tjeneste som behandler pasienter. I styringssystemet bør det legges til grunn at ikke alle kompetansetjenestene kan avvikles. Behovet for Kompetansetjeneste for blodtypeserologi vil alltid være der i og med at mindre blodbanker ikke på noen tidspunkt vil ha ekspertisen, maskinparken, prøvevolumet med mer for å utføre kompliserte og krevende analyser/metoder.

2. Innspill til kategorisering av nasjonale kompetansetjenester:
Vi anser ikke at noen av de to nye kategoriene er aktuelle for oss ved Kompetansetjeneste for blodtypeserologi i og med at vår virksomhet er mye mer omfattende enn bare opplæring eller kompetanseoppbygging. Vi anser oss ikke kvalifisert til å mene noe om det finnes andre tjenester som kan være aktuelle for de to nye kategoriene.

3. Innspill til omorganisering av egen tjenesten:
Helsedirektoratet har tidligere uttalt at vår tjeneste ikke har en forbigående rolle. Vi anser heller ikke at det aktuelt med avvikling av egen tjeneste, fordi vanskelige pasientprøver trenger å bli utredet og sjeldne blodenheter må skaffes i all fremtid. Vi har dessverre ikke hatt anledning til å involvere vår referansegruppe nå i høst ifm innspillsmulighet vedrørende oppfølging av gjennomgang av kompetansetjenester, men temaet er tidligere diskutert grundig med referansegruppen (jmf. årsmøtereferat). Referansegruppen har fastslått at det er kontinuerlig behov for oppgavene Nasjonal kompetansetjeneste for blodtypeserologi utfører. Vi diskuterte blant annet om det ville være hensiktsmessig å søke for evt. statusendring til en behandlingstjeneste jmf. Behandlingstjeneste for avansert trombocyttimmunologi ved Universitetssykehuset i Nord-Norge som etter vår oppfatning fungerer slik vår Kompetansetjeneste for blodtypeserologi gjør. Konklusjonen fra diskusjonen med Referansegruppen var å se det an og videreføre dagens status. Behandlingstjeneste for avansert trombocyttimmunologi utfører kompliserte/krevende/avanserte/omfattende analyser, gir råd til rekvirenter og skaffer trombocyttkonsentrat til transfusjon der det kan være behov. Vår Kompetansetjeneste utfører også kompliserte/krevende/avanserte/omfattende analyser, gir råd til rekvirenter og skaffer erytrocyttkonsentrat til transfusjon der det er behov. Ett tredje alternativ er å endre status til referanselaboratorie. Vi vet ikke hva en eventuell statusendring vil innebære. Uansett om vi skal bli til et referanselaboratorium eller behandlingstjeneste, vil vi fortsette med de samme oppgavene som vi utfører i dag. Vi ønsker å beholde vår nasjonale status, men vil vurderes etter forventninger/krav tilpasset vårt virkeområde som er laboratorietjenester.