Navn: Bjørn Bjorvatn
Tittel/stilling: Professor/leder av Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer
Kategori: Innspill til omorganisering av egen tjenesten

 

Paragraf 4-6 i forskriften for nasjonale tjenester beskriver oppgavene til de nasjonale kompetansetjenestene. Dette omfatter blant annet å bygge opp og formidle kompetanse, delta i forskning, bidra til undervisning, og sikre likeverdig tilgang til kompetanse. Dette har vi brukt som utgangspunkt for hvordan vi har organisert vår kompetansetjeneste. Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer (SOVno) består av svært kompetente fagfolk fra en rekke ulike spesialiteter som nettopp bidrar til å bygge opp og formidle kompetanse, aktivt delta i vitenskapelig produksjon, og undervise i grunn-, videre- og etterutdanningen av helsepersonell. Vi har brukt mye tid på å utvikle avanserte og informative hjemmesider (www.sovno.no). Disse er svært populære, og vi har i flere år hatt langt over 100.000 treff på nettsidene. På nettsidene finner man blant annet informasjonssider om søvn, aktuelle spørreskjemaer, informasjonsvideoer, fagartikler, og tilgang til en interaktiv spørreundersøkelse hvor pasienter automatisk får tilbakemelding på diagnose og behandlingsråd (denne undersøkelsen er tatt av over 110.000 personer med søvnproblemer). Vi har i tillegg laget flere brosjyrer om ulike aspekter av søvnmedisin. Disse er tilgjengelige på nettsidene, og vi sender ut over 6000 brosjyrer årlig til ulike helsesentre. Vi utgir i tillegg tidsskriftet SØVN to ganger årlig, et tidsskrift som formidles gratis til helsepersonell rundt om i hele landet. I SØVN har vi blant annet publisert nasjonale anbefalinger for utredning og behandling av søvnlidelser. Vi har dessuten en ukentlig nyhets-epost, hvor ny forskning tilgjengeliggjøres. Kompetansetjenesten er også etablert på Facebook. Vi arrangerer en nasjonal søvnkonferanse hvert annet år, hvor helsepersonell og fagpersoner innen søvnfeltet fra hele landet deltar. SOVno har etablert et kvalitetsregister innen søvnsykdommer ved Haukeland universitetssjukehus. Flere andre sykehus i landet deltar eller har vist interesse for å delta i et samarbeid rundt å etablere et nasjonalt register basert på dette kvalitetsregisteret. Alle disse tiltakene viser at SOVno bidrar til likeverdig tilgang til kompetanse i hele landet. Alt dette vil med stor sannsynlighet forsvinne hvis kompetansetjenesten avvikles.
Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer ble rangert som beste kompetansetjeneste i Helse Vest i 2011, 2012, 2013 og 2014. Deretter har ikke Helse Vest gitt ut rangering av kompetansetjenestene. I en rapport fra Helsedirektoratet om Nasjonale tjenester som ble utgitt i 2015, var vår kompetansetjeneste på topp av listen over antall publikasjoner og også på topp av listen over flest formidlingsaktiviteter rettet mot målgrupper i hele landet. Dette har vi tolket som et tegn på at vi leverer kompetansespredning etter myndighetenes ønske.
I tråd med direktoratets ønske om bedre å dokumentere effekt av kompetansetjenesten har vi i år evaluert to av våre tjenester – hhv. den nasjonale søvnkonferansen og tidsskriftet SØVN. Deltakerne av den nasjonale søvnkonferansen svarte alle at de hadde hatt utbytte av konferansen (26,2 % svarte ja, litt utbytte, mens 73,8 % svarte ja, veldig mye utbytte) og alle at de ville savne konferansen dersom den ikke lengre arrangeres (18,3 % ja, litt og 81,7 % ja, veldig mye). Ingen svarte nei på disse to spørsmålene. Om deltakelse på søvnkonferansen hadde økt kompetansen og kvaliteten på utredning og behandling av søvnsykdommer svarte 88,1 % ja, litt eller ja, veldig mye, mens 11,9 % svarte nei. Tidsskriftet SØVN fikk tilsvarende positiv tilbakemelding i evalueringen: Alle svarte at de hadde utbytte av å lese tidsskriftet (3,1 % svarte ja, litt utbytte; 19,4 % ja, noe utbytte; 37,8 % ja, mye utbytte; 39,8 % ja, veldig mye utbytte). Vi ønsket videre å få vite om tidsskriftet hadde ført til økt kompetanse og kvalitet på utredning og behandling av søvnsykdommer. Alle bekreftet det, varierende fra ja, litt (5,6 %), ja, noe (34,4 %), ja, mye (34,4 %) og ja, veldig mye (25,6 %), mens ingen svarte nei på dette spørsmålet. På spørsmålet i evalueringen om deltakeren vil savne SØVN dersom det ikke lengre utgis, svarte 98 % bekreftende på det (hele 49,0 % svarte ja, veldig mye).
I tillegg spurte vi deltakerne på søvnkonferansen og leserne av SØVN om hva de tenker om at SOVno kan bli avviklet. Resultatet var entydig: På den nasjonale søvnkonferansen svarte 95,1 % at det ville være uheldig for norsk søvnmedisin, mens 1,6 % svarte at det får ikke negativ betydning for norsk søvnmedisin og 3,3 % svarte vet ikke. Blant leserne av SØVN svarte 94,8 % at det ville være uheldig for norsk søvnmedisin, 5,2 % svarte vet ikke. Ingen av leserne av SØVN svarte at det får ikke negativ betydning for norsk søvnmedisin.
Vi ønsker å bestå som kompetansetjeneste, og tenker at SOVno bør være i kategorien varig perspektiv. Hvis valget står mellom de to kategoriene som direktoratet har foreslått, hører vi til kategori 2 (10 års perspektiv). Men vi tror ikke at våre hovedfunksjoner (nettside, brosjyrer, tidsskrift, nyhetsepost, Facebook, nasjonal søvnkonferanse, kvalitetsregister) vil bli videreført hvis tjenesten avvikles.