Ditt navn: Anesa Mulabecirovic
Tittel/stilling: Project manager, Nasjonal kompetansetjeneste i gastroenterologisk ultralyd (NSGU)
Velg kategori: Innspill til omorganisering av egen tjenesten

Nasjonal kompetansetjeneste i gastroenterologisk ultralyd tilhører kategorien for kompetanseoppbygging og spredning innen et spesialisert fagområde. Dette krever oppbygging av blant annet faglige nettverk og kvalitetsregistre for å bygge opp regional kompetanse innen tjenestens område. Kompetansetjenesten tilhører kategorien for kompetansebygging både i henhold til nåværende aktivitet og i forhold til fremtidige ambisjoner. Kompetansetjenesten har under hele sin eksistens levert på inneværende oppgaver, og over tid er nye oppgaver kommet til som berettiger videreførelsen av tjenesten. Blant disse er følgende:

Superbrukerkurs
Ny spesialistutdanning for leger ble innført 1. mars 2019. Lege i spesialisering (LIS) skal nå vurderes etter oppnådde læringsmål. Læringsmålene definerer hva en legespesialist skal forstå, kunne og være i stand til å utføre selvstendig etter endt læringsprosess. Utdanningsvirksomhetene har ansvaret for at legen får løpende vurdering og dokumentasjon på oppnådde læringsmål, mens de regionale helseforetakene har ansvar for at det utvikles og gjennomføres læringsaktiviteter. For leger som er i et spesialiseringsløp i fordøyelsessykdommer er et av læringsmålene at de skal ha god kunnskap om og beherske orienterende transabdominal ultralyd. Et av kravene som må innfris er at legen i spesialisering, under supervisjon, skal ha utført minimum 50 transabdominale ultralydundersøkelser. For å møte dette behovet har Nasjonal kompetansetjeneste i gastroenterologisk ultralyd laget et nytt overordnet resultatmål for tjenesten: Å spre kunnskap og ferdigheter i gastroenterologisk ultralyd til superbrukere i alle norske helseregioner, slik at de settes i stand til å drive adekvat og relevant opplæring av leger i egen region.

Kompetansetjenesten har som overordnet mål at hver region skal ha en egen kompetansegruppe som vil få gradvis ansvarsoverføring for basale kurs. Kompetansetjenesten vil opprette et regionalt utvalg av superbrukere som vil fungere som kursledere innen sin region. Hver region vil ha en faglig koordinator, som vil være direkte tilknyttet kompetansetjenestens referansegruppe. Kompetansetjenesten vil rekruttere 3-5 superbrukere i alle helseregioner innen 5 år, som tar økende ansvar for utdanningen i egen region. Kompetansetjenesten vil gjennom tett samarbeid følge superbrukerne og på sikt vil tjenesten søke å ha bygget kompetanse gjennom at helseregioner innen 10 år blir selvdrevne. Superbrukerne vil da kunne formidle og veilede leger i spesialisering i transabdominal ultralyd. Dette vil bidra til at hver helseregion etter hvert selvstendig kan oppfylle kravene til utdanningen av leger i spesialisering og planlegge overføring av nasjonal kompetansebygging til regional kompetansebygging.

Kompetansebygging i utralyd elastografi
Elastografi er en fellesbetegnelse på flere beslektede ultralydmetoder som målerlevervevets stivhet non-invasivt. Elastografi har ikke kjente bivirkninger, gir ikke smerter eller ubehag og oppleves som en vanlig ultralydundersøkelse for pasientene. Elastografi har de siste årene redusert behovet for leverbiopsi betydelig. Elastografi benyttes i økende grad for å evaluere prognose, og for å ta beslutninger om oppfølging og behandling ved ulike leversykdommer. Metoden er etablert i klinisk bruk, men krever opplæring og kompetanse i ultralyd for å kunne benyttes av leger som brukere. Nasjonalt kompetansesenter i gastroenterologisk ultralyd har et overordnet mål å få etablert et tilbud om ultralyd elastografi i alle helseregioner i første 5-årsperiode 2021 og deretter ved alle større sykehus i neste 5-års periode.

Målrettet ultralyd, Point-of-care-ultralyd (POCUS)
Det er nødvendig for helseforetakene og regionale utdanningsinstitusjoner for legespesialister å ha kunnskap og lokale ressurser for utredning samt hvordan disse kan brukes på en mest mulig effektiv måte. Et eksempel på dette er Point-of-care-ultralyd (POCUS), som er en ikke-invasiv metode som setter klinikere i stand til å diagnostisere samt behandle pasienter bedside. Stadig flere leger har tatt i bruk metoden som adjunkt til klinisk undersøkelse og i veiledning av prosedyrer. Innføringen av POCUS vil utgjøre en betydelig økning i antall utførte ultralydundersøkelser. Videre vil brukerne av POCUS være på tvers av spesialistgruppene, som vil føre til økt antall brukere av ultralyd med et økende behov for opplæring og kompetanseoppbygging.

Kompetansebygging innen avanserte endoskopiske metoder
Endoskopisk ultralyd(EUS) har hatt en rivende utvikling med mange nye behandlingsprosedyrer og avanserte behandlingsintervensjoner de siste årene. Det er i denne sammenhengen et åpenbart og presserende behov for Nasjonalt kompetansesenter i gastroenterologisk ultralyd som kan bygge kompetanse og arrangere kurs samt være ansvarlig for hospiteringsordninger som går over lengre tid. Opplæring i endoskopisk ultralyd for leger er meget krevende da det dreier seg om avanserte minimal-invasive teknikker. Å tilegne seg dette krever lengre perioder med praktisk øvelse og trening.

Faglige nettverk
Nasjonalt kompetansesenter i gastroenterologisk ultralyd arbeider kontinuerlig med faglige utvalg og nettverk. Vi har etablert og følger tett opp Norsk gastroenterologisk forening (NGF) sitt ultralydutvalg, der vi for tiden besitter ledervervet (NGF). Videre besitter vi også vervet i Norsk forening for ultralyd i medisin. Innen leversykdommer har vi etablert et nettverk i nært samarbeid med NGF sitt utvalg for leversykdommer og for tiden er innføringen av elastografi et viktig område for kompetanseoppbygging.

Kvalitetsregistre
Vi etablerer nå kvalitetsregister for endoskopiske ultralydundersøkelser gjennom deltakelse i det nasjonalt godkjente registeret Gastronet, med registrering av undersøkelser og biopsier utført som nasjonal kvalitetsparameter. Videre har vi satt i gang arbeidet med å etablere Norsk faggruppe for Endoskopisk ultralyd (forsknings- og faglig nettverk) med faglige møter, avtaler om opplæring og hospitering regionalt, i tillegg til forskningssamarbeid med utgangspunkt i data innhentet i, og utenfor, Gastronet. Nasjonalt kompetansesenter i gastroenterologisk ultralyd er overbevist om at dette vil gi svært viktige data om bruken og kvaliteten på EUS i Norge, og ikke minst synliggjøre behovet for ytterlige kompetanseoppbygging i de ulike helseregionene, der også gode utdanningsløp for Endoskopisk ultralyd i spesialistutdanningen for gastroenterologer, kan initieres, måles og overvåkes.

Utbrede kjennskap til internasjonale faglige retningslinjer
Nasjonalt kompetansesenter i gastroenterologisk ultralyd er sentral i utarbeidelsen av europeiske retningslinjer i ultralyd. NSGU arbeider kontinuerlig med å overføre og integrere internasjonale retningslinjer til nasjonale tjenester og spre denne kunnskapen til de regionale og lokale helseforetakene.

Hvordan dokumenterer og måler vi resultater?
Utdanning for leger i spesialisering: Regional utdanning (REGUT)
• Læringsmålene er forskriftsfestet og for spesialistutdanningen for fordøyelsessykdommer inngår at legen, under supervisjon, må ha utført minimum 50 transabdominale ultralydundersøkelser. I tillegg inngår videre læringsmål hvor ultralyd er sentralt; ascitestapping, leverbiopsi og endoskopisk ultralydundersøkelse.
• Nasjonalt kompetansesenter i gastroenterologisk ultralyd vil kunne monitorere måloppnåelse ved å måle hvor mange foretak, regionalt og nasjonalt, som har klart å oppfylle prosedyreliste og læringsmål for gastroenterologer som inkluderer ultralyd, nå og over tid.
• Årlig spørreundersøkelse i helseforetak

Kompetansetjenesten utvider sin virksomhet gjennom Superbrukerkurset, elastografi-kurs, POCUS undervisning, faglige nettverk, og nytt EUS-register og har laget en 10 års plan for spredning av kompetanse til de ulike helseforetakene på et regionalt nivå.

En nedleggelse av kompetansetjenesten bør derfor tidligst finne sted om 10 år. Imidlertid vil dette bli et krevende mål i og med at ultralydutstyr- og kliniske applikasjoner stadig forbedres og nye utvikles. I tillegg er det per i dag ingen andre miljøer i Norge som kan overta NSGU sine funksjoner innen oppbygging og spredning av ultralydkompetanse.

Når tiden er moden for NSGU sin nedleggelse som nasjonal funksjon, vil det være naturlig å tenke seg en regional kompetansetjeneste som kan serve all sykehusene i regionen med de overnevnte funksjoner.